Pocałunek Murzyna
Zdjęcie i nazwę tego ciasta znalazłam przypadkowo w internecie i postanowiłam je spróbować zrobić według własnego uznania. I wyszło pyszne gdyż jest to idealne połączanie ciasta z bakaliami, kakaem i makiem oraz pyszna masą.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt makowy:
- 2 całe jajka ( wielkość L)
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 2 kopiate duże łyżki mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżki kwaśnej , gęstej śmietany ( użyłam 18%)
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i kwaśna śmietanę - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.
Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 2 całe jajka ( wielkość L)
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 2 kopiate duże łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki kwaśnej , gęstej śmietany ( użyłam 18%)
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki suchego maku
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i kwaśna śmietanę - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita, bez grudek masa.
Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Składniki na biszkopt bakaliowy:
- 2 całe jajka ( wielkość L)
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 2 kopiate duże łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki kwaśnej , gęstej śmietany ( użyłam 18%)
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 55 g posiekanych drobno orzechów włoskich
- 55 g posiekanych drobno migdałów
- 50 g kolorowego kandyzowanego ananasa
- 40 g wiśni kandyzowanych w kostce lub drobno pokrojonych
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i kwaśna śmietanę - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki, dodajemy mieszankę bakalii i delikatnie mieszamy.
Surową bakaliową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Składniki na masę jajeczno - budyniową:
- 350 g miękkiego masła
- 3 surowe żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 2 x 40 g) bez cukru
- 2 szklanki mleka
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budynie wraz z surowymi żółtkami ( najlepiej zrobić to za pomocą miksera).
Do rondla wlewamy 400 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło z cukrem pudrem na puch. Do roztartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolity krem.
Dodatkowo:
- 1 łyżka czekolady do smarowania
- orzechy laskowe
- owoce Goji
- ananas kandyzowany
- wiśnie kandyzowane w kostce
- 100 g mielonych orzechów laskowych
Do niewielkiej miseczki przekładamy 5 łyżek masy żółtkowo - budyniowej i dodajemy do niej 1 łyżkę czekolady do smarowania. Składniki dokładnie łączymy.
Wykonanie:
Biszkopty przekładamy jasną masą : na ciemny biszkopt wykładamy połowę żółtkowo - budyniowej masy, równomiernie ją rozkładamy a następnie przykrywamy biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładamy pozostałą część jasnej masy. Równo rozsmarowaną masę przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Biszkopt bakaliowy smarujemy masą czekoladową ( równomiernie rozkładamy masę), oprószamy/ posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi a następnie zdobimy pozostałymi bakaliami - orzechami laskowymi, suszonym ananasem, owocami Goji i kandyzowaną kostka wiśniową.
Przełożone masą ciasto wkładamy na 4 godziny ( a najlepiej na cała noc) do lodówki by masa stwardniała i dobrze skleiła się z biszkoptami. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/02/2014
comments powered by Disqus