Pocałunek Murzyna

Zdjęcie i nazwę tego ciasta znalazłam przypadkowo w internecie i postanowiłam je spróbować zrobić według własnego uznania. I wyszło pyszne gdyż jest to idealne połączanie ciasta z bakaliami, kakaem i makiem oraz pyszna masą.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt makowy:
  • 2 całe jajka ( wielkość L)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 2 kopiate duże łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej , gęstej śmietany ( użyłam 18%)
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i kwaśna śmietanę - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.

Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 2 całe jajka ( wielkość L)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 2 kopiate duże łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki kwaśnej , gęstej śmietany ( użyłam 18%)
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki suchego maku

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i kwaśna śmietanę - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita, bez grudek masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na biszkopt bakaliowy:
  • 2 całe jajka ( wielkość L)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 2 kopiate duże łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki kwaśnej , gęstej śmietany ( użyłam 18%)
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 g posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 55 g posiekanych drobno migdałów
  • 50 g kolorowego kandyzowanego ananasa
  • 40 g wiśni kandyzowanych w kostce lub drobno pokrojonych

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i kwaśna śmietanę - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki, dodajemy mieszankę bakalii i delikatnie mieszamy.

Surową bakaliową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na masę jajeczno - budyniową:
  • 350 g miękkiego masła
  • 3 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 2 x 40 g) bez cukru
  • 2 szklanki mleka

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budynie wraz z surowymi żółtkami ( najlepiej zrobić to za pomocą miksera).

Do rondla wlewamy 400 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło z cukrem pudrem na puch. Do roztartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolity krem.


Dodatkowo:
  • 1 łyżka czekolady do smarowania
  • orzechy laskowe
  • owoce Goji
  • ananas kandyzowany
  • wiśnie kandyzowane w kostce
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Do niewielkiej miseczki przekładamy 5 łyżek masy żółtkowo - budyniowej i dodajemy do niej 1 łyżkę czekolady do smarowania. Składniki dokładnie łączymy.


Wykonanie:

Biszkopty przekładamy jasną masą : na ciemny biszkopt wykładamy połowę żółtkowo - budyniowej masy, równomiernie ją rozkładamy a następnie przykrywamy biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładamy pozostałą część jasnej masy. Równo rozsmarowaną masę przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Biszkopt bakaliowy smarujemy masą czekoladową ( równomiernie rozkładamy masę), oprószamy/ posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi a następnie zdobimy pozostałymi bakaliami - orzechami laskowymi, suszonym ananasem, owocami Goji i kandyzowaną kostka wiśniową.

Przełożone masą ciasto wkładamy na 4 godziny ( a najlepiej na cała noc) do lodówki by masa stwardniała i dobrze skleiła się z biszkoptami. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/02/2014


comments powered by Disqus