Płomyki-ciastka z jabłkami
Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku, idealnie kruche i do tego z naszymi polskimi jabłkami w składzie - ciasteczka płomyki. Idealnie do popołudniowej kawy.





Składniki na około 40 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka (wielkość L)
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem dopieczenia i dodajemy do nich miękkie masło, mleko, jaja oraz cukier. Składniki siekamy za pomocą noża a następnie dłońmi zarabiamy. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy na około 2 godziny w lodówce.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru (lub 5 jeśli jabłka są kwaśne)
- 40 g mielonego cynamonu
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- 30 ml wody
Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i na tarce o grubych oczkach ścieramy.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier sok z cytryny, cynamon oraz starte jabłka. Rondel ze składnikami umieszczamy na palniku i przesmażamy około 20-30 minut aż uzyskamy gęstą marmoladę jabłkową. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na płat (prostokąt) o grubości 3 mm. Następnie dzielimy go na pasy o szerokości 12 cm. Każdy pas dzielimy na trójkąty, a każdy trójkąt nacinamy w 4 miejscach – jak na zdjęciu. Na każdym ciastku umieścić łyżeczkę nadzienia i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a później prawy koniec w lewo.
Surowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia.
Przestudzone słodkości posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 09/10/2017
comments powered by Disqus