Placek ze śliwkami "na codzień"
Korzystając z przepisów Pana Jana Czernikowskiego natknęłam się na bardzo smaczne ciasto ucierane do którego idealnie wkomponowały się nasze polskie śliwki. Ciasto jest lekkie, puszyste i tanie w wykonaniu. idealnie sprawdza się na te nasze upały.





Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- około 1 kg ciemnych śliwek
- 100 g cukru pudru
Śliwki myjemy , przepoławiamy na pół i wyciągamy z nich pestki.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jajka a następnie śmietanę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dobrze rozcieramy ze sobą aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.
Surową masę równomiernie rozkładamy w blaszce do pieczenia i na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
Surowe ciasto pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a tuż przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/08/2016
comments powered by Disqus