Placek tarty z czereśniami

Pyszne, proste i do tego z naszymi, polskimi czereśniami ciasto tarte które zalewamy galaretką wiśniową. A do tego mały kleks z bitej śmietany i kilka cukrowych perełek. Idealne na upalne dni.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 30x40 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 surowe jaja (wielkość L)
  • 800 g wydrylowanych czereśni

Dodatkowo:
  • 3 opakowania sypkiej galaretki o smaku czereśniowym
  • 1, 2 l wrzącej wody
  • 250 g śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 150 g czereśni
  • czerwona posypka cukrowa

We wrzącej rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno (nie dodajemy do niej cukru pudru gdyż posypka cukrowa ją osłodzi). Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie skręconej gwiazdy. Worek cukierniczy ze śmietaną wkładamy do lodówki na czas wykonywania ciasta.

Wiśnie myjemy i suszymy.


Wykonanie:

Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy je na pianę. Do utartego tłuszczu stopniowo i na przemian dodajemy po jednym jajku i po łyżce cukru. Składniki dokładnie rozcieramy. Pod koniec ucierania dodajemy stopniowo mąkę i dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie je rozkładamy i na jego wierzchu układamy wydrylowane czereśnie. Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczone, gorące ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Na przestudzone ciasto wylewamy lekko stężałą galaretkę i ciasto wkładamy do lodówki by galaretka na nim dobrze stężała.

Tuż przed podaniem ciasta zdobimy każdy kawałek keksem bitej śmietany, czereśnią oraz czerwoną posypką cukrową.

Smacznego


Data publikacji: 15/06/2015


comments powered by Disqus