Placek kruchy z morelami
Najlepsze na świecie są ciasta proste, kruche, z owocami takie które bez zastanowienia człowiek je i przypomina mu się jak babcia lub mamma mu je piekła. I mógł jeść je bez ograniczeń i biec zaraz dalej się bawić nad rzekę, do lasu, na łąkę. Takie wakacyjne ciasto ze wspomnieniami dzieciństwa.





Przepis na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.
Formę wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka ( wielkość L)
- 1 kg moreli
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (małe , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Dodatkowo:
- 50 g wiórek kokosowych.
Wykonanie:
Owoce myjemy, przepoławiamy, wyciągamy pestki.
Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę.
Do miski przekładamy miękkie masło puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jaja ubite z cukrem na przemian z mąką. Dobrze utarte ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia. Na jego wierzchu, skórką do dołu układamy morele. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego przestygnięcia.
Tuż przez podaniem placek polewamy lukrem i posypujemy kokosem (zawsze też możemy posypać je tylko cukrem pudrem).
Smacznego
Data publikacji: 07/08/2017
comments powered by Disqus