Pizza na chlebowym cieście
To taki mój mały eksperyment który został uznany przez moich testerów za najlepsze ciasto do pizzy. Więc szczerze polecam je wypróbować.





Podaje składniki na dwie pizzy.
Dwie blachy do tarty dokładnie smarujemy oliwą z oliwy i delikatnie oprószamy mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka białej soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g smalcu wieprzowego
- 2 całej jajka
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół ( bazylia, oregano, lubczyk, pietruszka, kolendra itp.)
Składniki na sos pomidorowy:
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu
- 7 łyżek wody
- 4 ząbki czosnku *1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do miseczki przekładamy ketchup, przecier pomidorowy, wodę, zioła oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy. Miskę z przygotowanym sosem wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki , by się "przegryzł".
Dodatki - dowolne składniki u mnie:
- 400 g sera żółtego typu gouda
- 50 g salami
- 200 g posiekanych pieczarek
- 1 cebula pokrojona w talarki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 250 g dowolnej wędliny
- 4 sztuki papryczki piri - piri
- 200 sera mozzarella
Wykonanie:
W szklance letniej wody ( 1 szklanka) rozcieramy drożdże, cukier , sól oraz przyprawy.
Smalec przekładamy na patelnię i na małym palniku doprowadzamy do jego roztopienia.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej roztopiony tłuszcz, dwa całe jajka oraz roztarte drożdże z przyprawami w wodzie. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce by wyrosło. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z miski i na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek wielkości blaszki na tartę.
Powstały placek przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tarty. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto . Surowe ciasto smarujemy pomidorowym sosem i nakładamy na niego farsz , według własnego uznania.
Tak przygotowaną surową pizze pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg)- ciasto do pizzy jest upieczone gdy ładnie odchodzi od ścianek blaszki i gdy pod spodem mamy jasnozłote ciasto. Po upieczeniu pizze wykładamy z piekarnika i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/01/2014
comments powered by Disqus