Pizza na chlebowym cieście

To taki mój mały eksperyment który został uznany przez moich testerów za najlepsze ciasto do pizzy. Więc szczerze polecam je wypróbować.

Ocena:
1 5

Podaje składniki na dwie pizzy.

Dwie blachy do tarty dokładnie smarujemy oliwą z oliwy i delikatnie oprószamy mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka białej soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g smalcu wieprzowego
  • 2 całej jajka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki ziół ( bazylia, oregano, lubczyk, pietruszka, kolendra itp.)

Składniki na sos pomidorowy:
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 7 łyżek wody
  • 4 ząbki czosnku *1 łyżeczka ziół prowansalskich

Do miseczki przekładamy ketchup, przecier pomidorowy, wodę, zioła oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy. Miskę z przygotowanym sosem wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki , by się "przegryzł".


Dodatki - dowolne składniki u mnie:
  • 400 g sera żółtego typu gouda
  • 50 g salami
  • 200 g posiekanych pieczarek
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g dowolnej wędliny
  • 4 sztuki papryczki piri - piri
  • 200 sera mozzarella

Wykonanie:

W szklance letniej wody ( 1 szklanka) rozcieramy drożdże, cukier , sól oraz przyprawy.

Smalec przekładamy na patelnię i na małym palniku doprowadzamy do jego roztopienia.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej roztopiony tłuszcz, dwa całe jajka oraz roztarte drożdże z przyprawami w wodzie. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce by wyrosło. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z miski i na lekko podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek wielkości blaszki na tartę.

Powstały placek przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tarty. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto . Surowe ciasto smarujemy pomidorowym sosem i nakładamy na niego farsz , według własnego uznania.

Tak przygotowaną surową pizze pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg)- ciasto do pizzy jest upieczone gdy ładnie odchodzi od ścianek blaszki i gdy pod spodem mamy jasnozłote ciasto. Po upieczeniu pizze wykładamy z piekarnika i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/01/2014


comments powered by Disqus