Pizza - ciasto z ziołami i czosnkiem
Proponuje spróbować mojego sposobu czyli przepisu na domową pizze.





Składniki na dwie duże pizze.
Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 8 łyżek oliwy z oliwek ( ewentualnie oleju)
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
Składniki na sos:
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu
- 7 łyżek wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do miseczki przekładamy ketchup, przecier pomidorowy, wodę, zioła oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy. Miskę z przygotowanym sosem wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki , by się "przegryzł".
Dodatkowo - dowolne składniki:
- 400 g sera żółtego typu gouda
- 50 g salami
- 200 g posiekanych pieczarek
- 1 cebula pokrojona w talarki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 250 g dowolnej wędliny
Wykonanie:
W wysokim kubku łączymy wrzącą wodę z zimnym mlekiem i dodajemy do niego drożdże. Składniki mieszamy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa.
Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masę z drożdży, oliwę i przyprawy. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czysta, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny by podwoiło swą objętość. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Z każdej części formujemy kulę, którą następnie rozciągamy w okrągły placek ( nie wałkujemy !!!). Placek powinien mieć taką wielkość by mieścił się na blachę. Następnie placki smarujemy sosem, nakładamy ser, wędlinę i warzywa.
Surową pizzę pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza na funkcji termoobieg ( środkowa półka piekarnika) przez 12-15 minut ( tak by spód był lekko brązowy ).
Po upieczeniu pizze wyciągamy z piekarnika, kroimy i zajadamy.
Smacznego
Data publikacji: 21/06/2013
comments powered by Disqus