Pizza - ciasto z ziołami i czosnkiem

Proponuje spróbować mojego sposobu czyli przepisu na domową pizze.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie duże pizze.

Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek oliwy z oliwek ( ewentualnie oleju)
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku

Składniki na sos:
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 7 łyżek wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Do miseczki przekładamy ketchup, przecier pomidorowy, wodę, zioła oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy. Miskę z przygotowanym sosem wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki , by się "przegryzł".


Dodatkowo - dowolne składniki:
  • 400 g sera żółtego typu gouda
  • 50 g salami
  • 200 g posiekanych pieczarek
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g dowolnej wędliny

Wykonanie:

W wysokim kubku łączymy wrzącą wodę z zimnym mlekiem i dodajemy do niego drożdże. Składniki mieszamy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa.

Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masę z drożdży, oliwę i przyprawy. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czysta, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny by podwoiło swą objętość. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Z każdej części formujemy kulę, którą następnie rozciągamy w okrągły placek ( nie wałkujemy !!!). Placek powinien mieć taką wielkość by mieścił się na blachę. Następnie placki smarujemy sosem, nakładamy ser, wędlinę i warzywa.

Surową pizzę pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza na funkcji termoobieg ( środkowa półka piekarnika) przez 12-15 minut ( tak by spód był lekko brązowy ).

Po upieczeniu pizze wyciągamy z piekarnika, kroimy i zajadamy.

Smacznego


Data publikacji: 21/06/2013


comments powered by Disqus