Pikantne solne ciasteczka

Nie dość że fajnie wyglądają to i idealnie smakują. Idealna naprawdę słona przekąska do piwa.

Ocena:
1 5

Składniki na 1,5 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki chlebowej ( mieszanka baltonowska)
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g margaryny lub masła
  • 1,5 łyżeczki białej soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:
  • 1-2 białka
  • 2-3 łyżki różowej soli

Białka wlewamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy obie mąki i dodajemy do nich posiekany tłuszcz, sól, żółtka oraz wodę. Ze składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Gotowe, surowe ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy, ciasto na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki ( dowolny wzór) wycinamy ciastka. Wycięte ciastka układamy na blaszce , smarujemy je białkiem i oprószamy różową solą.

Surowe ciastka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/08/2013


comments powered by Disqus