Pikantne pierożki

Pyszne, pikantne , faszerowane serem żółtym, szynką, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, przyprawione zieloną czubrycą, czosnkiem i chilli. Takie na 2-3 gryzy - pierożki.

Ocena:
1 5

Składniki na około 60 sztuk.

Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.

Blachy do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/3 szklanki oliwy z suszonymi pomidorami (użyłam domowej oliwy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Farsz:
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 100 g szynki
  • 250 g sera żółtego (gouda )
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 szczypty ostrej papryki chilli

Pomidory suszone, czarne oliwki, ser żółty i szynkę kroimy w niedużą kostkę. Wszystko przesypujemy do miski i dodajemy przyprawy. Mieszamy.


Dodatkowo:
  • 1 białko
  • papryka chilli do posypania

Białko należy wlać do miseczki i lekko podbić.


Wykonanie

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt i oliwę. Wyrabiamy ciasto i formujemy je w kształt wałka. (Ciasto powinno być elastyczne , takie jak na pierogi). Wałek dzielimy na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na kształt prostokąta / kwadrata na grubość około 3 mm. Płat ciasta kroimy na mniejsze kwadraty / prostokąty o wymiarze 5 cm x 5 cm. Na każdy prostokącik nakładamy około łyżeczki farszu. Formujemy pierożki. Za pomocą widelca dokładnie je sklejamy (zdjęcie poniżej). Pierożki smarujemy białkiem i posypujemy przyprawą chilli.

Przekąskę przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 15 minut ( na złoty kolor).

Po upieczeniu pierożki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/04/2013


comments powered by Disqus