Pikantne pierożki
Pyszne, pikantne , faszerowane serem żółtym, szynką, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, przyprawione zieloną czubrycą, czosnkiem i chilli. Takie na 2-3 gryzy - pierożki.





Składniki na około 60 sztuk.
Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.
Blachy do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/3 szklanki oliwy z suszonymi pomidorami (użyłam domowej oliwy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
Farsz:
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 100 g szynki
- 250 g sera żółtego (gouda )
- 50 g czarnych oliwek
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 2 szczypty ostrej papryki chilli
Pomidory suszone, czarne oliwki, ser żółty i szynkę kroimy w niedużą kostkę. Wszystko przesypujemy do miski i dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Dodatkowo:
- 1 białko
- papryka chilli do posypania
Białko należy wlać do miseczki i lekko podbić.
Wykonanie
Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt i oliwę. Wyrabiamy ciasto i formujemy je w kształt wałka. (Ciasto powinno być elastyczne , takie jak na pierogi). Wałek dzielimy na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na kształt prostokąta / kwadrata na grubość około 3 mm. Płat ciasta kroimy na mniejsze kwadraty / prostokąty o wymiarze 5 cm x 5 cm. Na każdy prostokącik nakładamy około łyżeczki farszu. Formujemy pierożki. Za pomocą widelca dokładnie je sklejamy (zdjęcie poniżej). Pierożki smarujemy białkiem i posypujemy przyprawą chilli.
Przekąskę przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 15 minut ( na złoty kolor).
Po upieczeniu pierożki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/04/2013
comments powered by Disqus