Pikantne paluchy
Paluchy są świetnym zapychaczem, zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego. Idealne na domówki. Podane na sucho lub z dipami, kto jak woli. Koszt ich wykonania jest naprawdę niewielki, a ponadto robi się je niesamowicie szybko!





Skład na blachę paluchów.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
- 200 g margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
Dodatkowo do posypania paluchów:
- papryka ostra
- mak
- sól morską itp.
Wykonanie:
Na stolnicy wysypujemy mąkę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę margarynę, rozbijamy jajko , wlewamy śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki o długości około 10 cm i grubości 5-6 mm.
Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim paluchy. Każdy paluch, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy wodą i posypujemy przyprawami.
Paluchy pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy je do przestudzenia.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus