Pikantne bułeczki mięsne

Szybkie w wykonaniu, bardzo odżywcze i idealnie pikantne. Bez dwóch zdań nadające się na imprezki.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy .

Blachy wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki chlebowej
  • 1/3 szklanki oliwy z pod pomidorów suszonych
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy ( mieszanka przypraw)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki do ciasta:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kabanosu
  • 200 g szynki
  • 250 g sera żółtego

Mięsne składniki kroimy w drobną kostkę.

Ser żółty ścieramy na tarce, na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.


Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • przyprawa chilli do posypania

Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

W letnim mleku rozdrabniamy drożdże.

Do miski wsypujemy mąki - pszenną, żytnią i chlebową. Mieszamy je. Następnie dodajemy oliwę, mleko z drożdżami, przyprawy i sól a także mięso oraz ser żółty Z podanych składników lekko zarabiamy zwarte ciasto.

Z surowego ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Bułeczki przykrywamy czystą i suchą ścierką - odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Podrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i według uznania, posypujemy ostrą papryczką.

Mięsne bułeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopniach Celsjusza i pieczemy je jeszcze przez 20 minut ( do tzw. suchego patyczka - piekarnik elektryczny).

Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/09/2013


comments powered by Disqus