Pierożki z serowym miksem i kabanosem
Już za kilka godziny zacznie się impreza sylwestrowa, przekąsek na niej nie może zabraknąć....





Składniki na dwie blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej typu 500
- 200 g masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (wielkość M)
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy do niej sól, jajko, kwaśną śĶietanę oraz oraz masło / margarynę. za pomocą noża siekamy składniki do momentu aż pojawia się nam drobniejsze grudki. Wtedy odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywcza i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Składniki na farsz:
- 200 g żółtego sera
- 200 g sera typu feta
- 200 g kabanosa
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej, sypkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zielonej czubricy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Paprykę myjemy, wycinamy z niej ziarna i kroimy ją w drobną kostkę.
Cebule obieramy z pierwszej warstwy i kroimy drobno w kostkę.
Kabanos oraz sery kroimy w drobne kawałki.
Na patelnię, na oliwie szklimy drobną posiekaną cebulę,dodajemy do niej paprykę i przez chwilę dusimy warzywa. Następnie dodajemy przyprawy i pokrojonego kabanosa. Przesmażone składniki ściągamy z palnika i dodajemy je do drobno pokrojonych serów - dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki mieszanki ziół
Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Gdy surowe ciasto nam już odpocznie: stolnicę lekko oprószamy mąką a następnie wałkujemy na niej ciasto na płat o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki, w cieście, wycinamy okręgi. Na środku każdego okręgu wykładamy farsz serowo - kabanosowy, po czym ciasto sklejamy nadając mu kształt pierożka - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką ziół.
Tak przygotowaną przekąskę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, na jasno brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu pierożki ściągamy z blaszki, pozostawiamy do przestygnięci.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 30/12/2014
comments powered by Disqus