Pierożki z serowym miksem i kabanosem

Już za kilka godziny zacznie się impreza sylwestrowa, przekąsek na niej nie może zabraknąć....

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej typu 500
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (wielkość M)

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy do niej sól, jajko, kwaśną śĶietanę oraz oraz masło / margarynę. za pomocą noża siekamy składniki do momentu aż pojawia się nam drobniejsze grudki. Wtedy odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywcza i wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g sera typu feta
  • 200 g kabanosa
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, sypkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubricy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Paprykę myjemy, wycinamy z niej ziarna i kroimy ją w drobną kostkę.

Cebule obieramy z pierwszej warstwy i kroimy drobno w kostkę.

Kabanos oraz sery kroimy w drobne kawałki.

Na patelnię, na oliwie szklimy drobną posiekaną cebulę,dodajemy do niej paprykę i przez chwilę dusimy warzywa. Następnie dodajemy przyprawy i pokrojonego kabanosa. Przesmażone składniki ściągamy z palnika i dodajemy je do drobno pokrojonych serów - dokładnie mieszamy.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki mieszanki ziół

Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Gdy surowe ciasto nam już odpocznie: stolnicę lekko oprószamy mąką a następnie wałkujemy na niej ciasto na płat o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki, w cieście, wycinamy okręgi. Na środku każdego okręgu wykładamy farsz serowo - kabanosowy, po czym ciasto sklejamy nadając mu kształt pierożka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką ziół.

Tak przygotowaną przekąskę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, na jasno brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu pierożki ściągamy z blaszki, pozostawiamy do przestygnięci.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/12/2014


comments powered by Disqus