Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Ta przekąska jest idealna na każdą porę roku. Zachwyca smakiem i prostotą zarazem. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia,

Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie oleju)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chilli

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy jogurt, oliwę, chilli i sól. Za pomocą noża składniki siekamy ze sobą a gdy już pojawią się nam grudki ciasta - wyrabiamy je. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne , gładkie takie jak na pierogi. Ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy do wypoczęcia na 30 minut.


Składniki na farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty ( najlepsza domowej roboty)
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy vegeta
  • 30 g smalcu
  • 1 mała cebula
  • pieprz do smaku

Pieczarki dokładnie myjemy , suszymy na ręczniku papierowym i kroimy w dość grubą kostkę (nie na drobno bo pod wpływem smażenia bardzo się kurczą).

Na patelnie dajemy łyżkę masła i dodajemy posiekane pieczarki. Patelnie kładziemy na małym palniku. Podczas smażenia pieczarek na początku pojawi się nam woda na patelni, nie odlewamy jej a pozostawiamy do odparowania. Gdy woda z pieczarek nam odparuje i one same trochę się podsmażą , patelnie (z nimi )ściągamy z palnika.

Kapustę kiszona siekamy by zbytnio się nam nie "ciągła". Cebulę obieramy z wierzchniej skórki i również kroimy na małe kostki.

Na dużą patelnię dajemy smalec i cebulę. Cebulę lekko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, podsmażone pieczarki oraz przyprawy. Składniki łączymy i z 10-15 smażymy by się " przegryzły" ze sobą. Gotowy farsz odkładamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 1 białko
  • przyprawa chilli według uznania

Do niewielkiej miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę podsypujemy lekko mąką i każdą część ciasta wałkujemy na grubość 3-4 mm. Z powstałego płata ciasta , za pomocą szklanki wycinamy okręgi.

Na każdy okrąg, na jedną jego połówkę nakładamy 1 łyżkę farszu. Drugą połówką przykrywamy farsz a następnie powstały pierożek sklejamy. Przy sklejaniu pierożków pomagamy sobie widelcem ( zdjęcia pomocnicze poniżej).

Sklejone pierożki układamy na blaszce do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy dla ostrości przyprawą chilli.

Surową przekąskę pieczemy w 180 stopnaich Celsjusza przez 25 minut ( na złoto - brązowy kolor). Po upieczeniu pierożki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/10/2013


comments powered by Disqus