Pierogi/ paszteciki z pieczarkami

Tak jakoś za mną "chodziły" te pierożki. Świetnie smakują na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem dipów, piwa czy też do barszczu czerwonego. Dla każdego coś dobrego...

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Do szklanki w której mamy kwaśną śmietanę dodajemy drożdże i energicznie mieszamy składniki, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, margarynę oraz rozpuszczone drożdże w śmietanie. Za pomocą noża, przez chwilę siekamy składniki a następnie dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy miską by odpoczęło - na czas przygotowania farszu.


Składniki na farsz:
  • 500 g surowych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ( można dać mniej jeśli ktoś woli)

Cebulę obieramy kroimy w kostkę.

Pieczarki myjemy, wycieramy, obieramy ze skóry i na tarce, na najdrobniejszych oczkach ścieramy.

Na patelnie przekłądamy masło. Patelnie umieszczamy na średnim palniku - tłuszcz doprowadzamy do roztopienia, dodajemy cebulę, którą lekko podsmażamy, a następnie dodajemy pieczarki oraz sól. Pieczarki smażymy tak długo aż odparuje nam woda, gdy tak się stanie, doprawiamy pieprzem do smaku, mieszamy i ściągamy patelnie z palnika.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko lub białko
  • 2 łyżki ziaren czarnego sezamu
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu
  • 1 łyżka zielonej czubrycy
  • 1 łyżka kminku

Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko lub przelewamy białko i lekko je podbijamy.

W osobnej niewielkiej miseczce mieszamy białe i czarne ziarna sezamu wraz z kminem i czubrycą.


Wykonanie:

Gdy surowe ciasto nam już odpocznie: stolnicę lekko oprószamy mąką a następnie wałkujemy na niej ciasto na płat o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki, w cieście, wycinamy okręgi. Na środku każdego okręgu wykładamy farsz pieczarkowy, po czym ciasto sklejamy nadając mu kształt pierożka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem/białkiem i posypujemy mieszanką ziaren.

Tak przygotowaną przekąskę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, na jasno brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu pierożki ściągamy z blaszki, pozostawiamy do przestygnięci. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/04/2014


comments powered by Disqus