Piernikowe półksiężyce mikołaje
Można powiedzieć - co raz bliżej święta , co raz bliżej święta... Proponuje zrobić pierniczki w kształcie półksiężyców. Ozdobić je ,używając do tego dziecięcej fantazji a magia świąt będzie stawać się coraz bardziej rzeczywista....





Przepis na 3 blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 4 łyżki miodu
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1/4 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Do ozdoby:
- 1/2 szklanki grubego cukru kryształu
- 200 g kulek ryżowych w białej czekoladzie
- 30 g kulek ryżowych w czarnej czekoladzie
- biały pisak lukrowy/ cukrowy
- kilka kryształków / kropel czerwonego barwnika spożywczego
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko do którego dodajemy masło, miód i cukier. Składniki podgrzewamy na małym paliku tak długo aż się ze sobą połączą na jednolitą, płynną masę. Powstały płyn ściągamy z palnika.
Mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika przesiewamy ze sobą. Dodajemy do nich jajka a następnie płynną masę z rondelka. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Po upływie podanego czasu ciasto przekładamy na podsypaną mąką, stolnicę i wałkujemy je na placek o grubości 1 cm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wykrawamy półksiężyce.
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Surowe pierniczki pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez około 15 minut- 20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Dekorujemy pierniczki:
Za pomocą białego lukru malujemy brody , aby wyszedł ciekawy ich kształt pomagamy sobie karbowaną foremką ( zdjęcie powyżej). O lukrowane brody zamaczamy w grubym cukrze krysztale. Za pomocą lukru przyklejamy czekoladowe , ryżowe oko mikołajowego księżyca ( zanurzamy troszkę czekoladowej kulki ryżowej w lukrze). Następnie za pomocą pędzla malujemy ramki czapek ( białą obwódkę), na którą przyklejamy białe kulki ryżowe.
Do pozostałego lukru dodajemy czerwony barwnik spożywczy ( kilka kryształków) i barwimy go. Za pomocą czerwonego barwnika malujemy czapki. Ns ich czubku przyklejamy białą kulkę ryżową.
Na sam koniec , za pomocą pisaka lukrowego/ cukrowego malujemy wąsy mikołajowi a także czerwone usta.
Podajemy.
Smacznego.
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo
Data publikacji: 24/11/2013
comments powered by Disqus