Piernikowe półksiężyce mikołaje

Można powiedzieć - co raz bliżej święta , co raz bliżej święta... Proponuje zrobić pierniczki w kształcie półksiężyców. Ozdobić je ,używając do tego dziecięcej fantazji a magia świąt będzie stawać się coraz bardziej rzeczywista....

Ocena:
1 5

Przepis na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • 1/2 szklanki grubego cukru kryształu
  • 200 g kulek ryżowych w białej czekoladzie
  • 30 g kulek ryżowych w czarnej czekoladzie
  • biały pisak lukrowy/ cukrowy
  • kilka kryształków / kropel czerwonego barwnika spożywczego

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko do którego dodajemy masło, miód i cukier. Składniki podgrzewamy na małym paliku tak długo aż się ze sobą połączą na jednolitą, płynną masę. Powstały płyn ściągamy z palnika.

Mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika przesiewamy ze sobą. Dodajemy do nich jajka a następnie płynną masę z rondelka. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Po upływie podanego czasu ciasto przekładamy na podsypaną mąką, stolnicę i wałkujemy je na placek o grubości 1 cm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wykrawamy półksiężyce.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Surowe pierniczki pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez około 15 minut- 20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Dekorujemy pierniczki:

Za pomocą białego lukru malujemy brody , aby wyszedł ciekawy ich kształt pomagamy sobie karbowaną foremką ( zdjęcie powyżej). O lukrowane brody zamaczamy w grubym cukrze krysztale. Za pomocą lukru przyklejamy czekoladowe , ryżowe oko mikołajowego księżyca ( zanurzamy troszkę czekoladowej kulki ryżowej w lukrze). Następnie za pomocą pędzla malujemy ramki czapek ( białą obwódkę), na którą przyklejamy białe kulki ryżowe.

Do pozostałego lukru dodajemy czerwony barwnik spożywczy ( kilka kryształków) i barwimy go. Za pomocą czerwonego barwnika malujemy czapki. Ns ich czubku przyklejamy białą kulkę ryżową.

Na sam koniec , za pomocą pisaka lukrowego/ cukrowego malujemy wąsy mikołajowi a także czerwone usta.

Podajemy.

Smacznego.


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo


Data publikacji: 24/11/2013


comments powered by Disqus