Piernik żydowski
Wspaniały piernik, który warto upiec. Piernik owy piekłam półtora tygodnia przed świętami, owinęłam po upieczeniu folią spożywcza i pozostawiłam by zmiękł. Na świątecznym stole pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje po mimo że jest tylko lekko oprószony cukrem pudrem :-).





Składniki na jedno ciasto.
Formę o wymiarach 10 x 27 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
*510 g mąki pszennej/tortowej * 250 ml miodu * 3 surowe jajka (wielkość L) * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 łyżka korzeni * 1 kieliszek rumu
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Do makutry wlewamy miód, rum i dodajemy sodę - ucieramy. Do utartego płynu dodajemy przesiana mąkę wraz z korzeniami i ponownie rozcieramy do uzyskania wolnego ciasta. Surowy piernik przekładamy do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza około 60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestudzenia.
Tuż przed podaniem piernik oprószamy cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/12/2017
comments powered by Disqus