Piernik staropolski przekładany

W starych przepisach babci znalazłam recepturę na piernik staropolski który dojrzewa 2 -3 tygodnie a po upieczeniu mięknie jeszcze dwa dni (dłużej piernika surowego nie trzymamy w chłodzie gdyż spleśnieje). Przygotowałam go, upiekłam i przełożyłam masą grysikową z domowymi powidłami śliwkowymi które otrzymałam od babci Ziuty. Piernik jest niesamowicie kruchy, aromatyczny i na pewno świąteczny. Mniam...

Ocena:
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 35 cm.

Blachę z piekarnika należy przed pieczeniem wyłożyć papierem do pieczenia (60 x 35 cm).

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 250 g miodu sztucznego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 duże jajka ( wielkość L)
  • 125 g dobrej margaryny
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1,5 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru na karmel

Cztery łyżki cukru wsypujemy na suchą , czystą (metalową) patelnię. Patelnie kładziemy na małym palniku i na małym płomieniu doprowadzamy do roztopienia się cukru (powstania karmelu). Do karmelu dodajemy miód, margarynę oraz cukier i stale mieszamy by wszystko się dobrze rozpuściło. Roztopione składniki odstawiamy do przestygnięcia.

W szklance letniego mleka rozpuszczamy korzenie razem z sodą oczyszczona .

Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy do niej ostygnięty roztopiony miód (z karmelem, cukrem i margaryną), jajka, przyprawy i sodę rozpuszczoną z mleku. Wszystko starannie mieszamy łyżka drewnianą. Wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego garnka (użyłam makutry), nakrywamy czystą lnianą ścierką, obwiązujemy, dodatkowo zabezpieczamy reklamówką jednorazową i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie - u mnie chłodnym miejscem na ten czas stała się ostatnia półka w lodówce. Uwaga ciasto piernikowe będzie płynne i takie ma być.

Po upływie dwóch- trzech tygodni wykładamy garnek z ciastem, odwiązujemy, wykładamy z kamionki na stolnicę i wałkujemy na wymiar blachy. Ciasto powinno być twarde.

Płaty piernika pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut piekarnik elektryczny, funkcja pieczenie góra - dół) - w średnio nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. A najlepiej pozostawiamy na 2 dni w piekarniku.


Składniki na masę grysikową:
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny ekspresowej (grysiku)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 200 g miękkiego masła

Do garnka z podwójnym dnem wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier kryształ. Garnek wstawiamy na palnik i dzięki temu składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy grysik około 5-10 minut ( ma nam zgęstnieć), ciągle mieszając by nam się nie przypalił. Ugotowany grysik ściągamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia (zostawiłam go na 12 godzin).

Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny, ugotowany grysik (kasze mannę) i dobrze rozcieramy. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego bez końcówki.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego (lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 800 g gęstych powideł śliwkowych
  • 100 g dobrej, białej czekolady
  • 9 sztuk listków z ananasa kandyzowanego, zielonego
  • 9 sztuk wiśni kandyzowanych

Białą czekoladę ścieramy na tarce, na najgrubszych oczkach.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony i lekko miękki płat piernika dzielimy na 3 równe części.

Pierwszą część piernika smarujemy powidłami śliwkowymi, równomiernie je rozkładamy (200 g powideł). Na warstwę powideł, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy połowę powstałej masy grysikowej, którą przykrywamy drugą częścią piernika ówcześnie posmarowanego powidłami (200 g). Płat ciasta ponownie smarujemy powidłami na które rozkładamy równomiernie pozostała część masy grysikowej i przykrywamy trzecią częścią ciasta piernikowego posmarowanego wcześniej powidłami (200 g). Tak przełożony piernik wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by masa stężała. Następnie piernik wykładamy z lodówki, oblewamy polewą czekoladową (pomagamy sobie przy tym pędzlem cukierniczym), z wierzchu posypujemy startą biała czekoladą i zdobimy bakaliami.

Piernik wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 26/11/2014


comments powered by Disqus