Piernik marchewkowy

Kto lubi marchewkę a do tego smak piernika to ten przepis jest dla niego. Zdrowy a do tego pyszny piernik marchewkowy to idealny przysmak na niedzielne popołudnie przy kawie.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na piernik marchewkowy:
  • 50 g cukru kryształu
  • 500 g marchewki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 30 g mieszanki suszonych owoców ( skórka pomarańczowa, rodzynki, ananas, figi , itp.)

Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Do ozdoby:
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki wody

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Foremki na rurki należy dobrze natłuścić np margaryną.

Marchew myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na cienkie, podłużne paski ( najlepiej kroić marchewkę obierkiem). Pasków powinno być 16 ale proponuję ich zrobić z 25 sztuk gdyż mogą się połamać podczas ściągania z form.

Do niewielkiego rondla wlewamy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy je do zagotowania. Do gotującego się syropu wkładamy paski marchewki i gotujemy je na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie podanego czasu paski odcedzamy na cedzaku i pozostawiamy je na nim by przestygły (ale nie były całkiem zimne).

Letnie paski nawijamy na uprzednio wysmarowane tłuszczem formy do rurek.

Marchew nawiniętą na foremki układamy na blaszce do pieczenia i suszymy je przez 5-10 minut w 50 stopniach Celsjusza ( maja stwardnieć i nabrać "koloru").

Ususzone i z karmelizowane marchewki wykładamy z piekarnika by przestygły. Zimne rurki marchewkowe delikatnie ściągamy z formy.

Przydatny link: http://ciasteczkowy-potwor.pl/karmelizowana-marchewka


Wykonanie:

Marchewki myjemy, obieramy ze skóry, opłukujemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Przyrządzamy karmel: 50 g cukru kryształu należy silnie zarumienić na suchej patelni, następnie wlewamy 125 ml wody. Składniki energicznie mieszamy oraz doprowadzamy do ich zagotowania.

Tłuszcz ucieramy na pulchna masę, pod koniec ucierania dodajemy cukier puder i łączymy dokładnie ze sobą składniki. Następnie dodajemy żółtka - ucieramy. Dalej dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, utłuczone przyprawy, karmel, marchew oraz bakalie. Wszystko starannie ucieramy. Ubijamy pianę z białek na sztywno i przekładamy ją do masy, delikatnie ją łączymy z surowym ciastem. Na sam koniec dodajemy pozostała część mąki którą również należy lekko wmieszać.

Surowy piernik marchewkowy przelewamy do blachy i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 50-55 minut ( piekarnik elektryczny , normalna funkcja pieczenia).

Upieczony piernik wykładamy z piekarnika, schładzamy i lukrujemy. Na lekko zaschnięty lukier układamy rurki z marchewki.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-bialy-z-bialek

http://ciasteczkowy-potwor.pl/karmelizowana-marchewka


Data publikacji: 15/11/2013


comments powered by Disqus