Piernik Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik Lucyny Ćwierczakiewiczowej :
- 250 g miodu naturalnego lipowego
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 1 szklanki cukru kryształu
- 75 g masła
- 50 g smalcu
- 2 jajka (wielkość M)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 65 ml letniego mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 40 g domowej przyprawy do piernika
D rondla przekładamy miód, cukier, masło, smalec, przyprawę do piernika i doprowadzamy do połączenia oraz zagotowania się składników. Rondel z płynem ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną którą uprzednio rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy jajka wraz z e schłodzonym płynem z rondla. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto, które przekładamy do kamionkowej makutry, którą nakrywamy czystą lnianą ścierką, obwiązujemy, dodatkowo zabezpieczamy reklamówką jednorazową i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 tygodnie - u mnie chłodnym miejscem na ten czas stała się ostatnia półka w lodówce. Uwaga ciasto piernikowe będzie płynne i takie ma być.
Składniki na masę marcepanową:
- 400 g cukru pudru
- 400 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 1/2 szklanki amaretto
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Dodatkowo:
- 500 g gęstych powideł śliwkowych
- 100 g białej czekolady
- 50 g migdałów
Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.
Wykonanie:
Na kilka dni (około 3 dni) przed świętami wykładamy makutrę z ciastem, odwiązujemy, wykładamy z kamionki na stolnicę, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na wymiar blachy. Ciasto powinno być twarde.
Płaty piernika pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut piekarnik elektryczny, funkcja pieczenie góra - dół) - w średnio nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
Ostudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową. Wierzch zdobimy pomadkowym lukrem a jak zastygnie nitkami rozpuszczonej, białej czekolady oraz migdałami - zdjęcia powyżej.
Tak przygotowany piernik pozostawiamy na około 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/12/2016
comments powered by Disqus