Piernik lany / żytni z marmoladą

Proponuję zrobić coś pysznego, przekładanego domową marmoladą i przede wszystkim świątecznego.

Piernik ten swą nazwę zawdzięcza mące żytniej.

Ocena:
1 5

Składniki na prostokątną blachę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik:
  • 400 g miodu
  • 400 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • po pół łyżeczki utłuczonych korzeni - cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbir, ziela angielskiego

Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 400 g domowej bardzo gęstej marmolady o dowolnym smaku ( jeśli marmolada jest zbyt lejąca należy ja 15 minut przesmażać z 2 opakowaniami sypkiej galaretki)
  • 30 g wiśni kandyzowanych
  • 20 g białych kulek ryżowych
  • zielony pisak lukrowy/ cukrowy

Wykonanie:

Oba gatunki mąki ( pszenną i żytnią) mieszamy ze sobą.

Do rondelka wlewamy mleko i lekko je podgrzewamy. Do podgrzanego mleka dodajemy gorzkie kakao i korzenie . Dokładnie łączymy składniki.

Miód przelewamy do niewielkiego rondelka, wstawiamy go na palnik i doprowadzamy do jego zagotowania.

Całe jajka wbijamy do makutry, dodajemy do nich cukier puder. Składniki ucieramy do białości. Do masy jajecznej , małym stróżykiem wlewamy gorący miód - ucieramy. Mieszając powoli masę dosypujemy zmieszane mąki, mleko z rozpuszczonym kakaem i korzenie. Wszystko dobrze rozcieramy ze sobą.

Powstała masę przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy w 100 -120 stopniach Celsjusza przez około 60 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja góra-dół). Upieczony piernik pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia, najlepiej na noc.

Na drugi dzień piernik dzielimy na trzy równe części ( zdjęcie powyżej), które przekładamy domową marmoladą. Przełożony piernik polewamy czekoladą i pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada nam już zastygnie, wierzch piernika zdobimy wiśniami kandyzowanymi i białymi kulkami ryżowymi oraz za pomocą zielonego pisaka lukrowego rysujemy liście.

Piernik można długo przechowywać , z każdym dniem jest bardziej miękki.

Smacznego


Data publikacji: 20/12/2013


comments powered by Disqus