Piernik korzenny bez jaj
Pyszny piernik który musi swoje odstać by stał się mięciutki i delikatny bo inaczej będzie twardy jak kamień- pieczemy owy piernik minimum tydzień przed podaniem. Przepis znalazłam w przepisach Jana Czernikowskiego. Gorąco polecam przepis bo jest wart uwagi a przede wszystkim swego smaku.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 750 g mąki żytniej (typ 720)
- 500 ml miodu
- 250 ml letniej wody
- 150 g migdałów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
Składniki na biały lukier na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka spirytusu
Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.
Dodatkowo:
- 400 g migdałów
Około 1/3 migdałów sparzamy i ściągamy im skórki (migdały zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy je na około 10-15 minut, a następnie ściągamy im skórkę układając obrane migdały na papierowym ręczniku kuchennym).
Wykonanie:
Migdały siekamy.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy miód i ustawiamy rondel na palniku. Składniki doprowadzamy do zagotowania - ściągamy wrzący płyn z palnika. Płyn pozostawiamy do przestygnięcia a następnie rozpuszczamy w nim sodę oczyszczoną.
Mąkę zarumieniamy w piekarniku.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z przyprawami, dodajemy płyn z rondla, posiekane migdały i wyrabiamy łyżką rzadkie ciast. Surowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dzień przed podaniem piernik z wierzchu lukrujemy i ozdabiamy migdałami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/12/2016
comments powered by Disqus