Pierniczki z landrynkami
Przed zbliżającymi się Świętami proponuje się zapoznać z przepisem na pyszne pierniczki w których zatopione zostały kolorowe landrynki. Nie dość, że już jest słodko to lukier sprawi, że będzie nam jeszcze słodziej.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki cukru kryształu ( dałam brązowy cukier)
- 2,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 2 całe jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przypraw korzennych
Do rondelka wlewamy miód i dodajemy do niego cukier. Na małym ogniu podgrzewamy składniki do momentu ich połączenia się. Gdy będziemy mieć już płynne składniki, ściągamy rondel z palnika.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i korzeniami. Wlewamy roztopiony miód z cukrem, wbijamy jajka i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki.
Powstałą masę piernikową owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki ( na najniższą półkę lodówki).
Składniki na biały lukier na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka spirytusu
Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.
Dodatkowo:
- 200 g kolorowych landrynek
- czerwony piska lukrowy
- biały pisak lukrowy
Wykonanie:
Po upływie dwóch godzin , ciasto wyciągamy z lodówki , odwijamy z foli i na lekko podsypanej mąka stolnicy, wałkujemy je na płat ciasta o grubości 4-5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą dużej foremki wycinamy serce w , którym za pomocą małej formy w kształcie serca wycinamy jego środek.
Gotowe, surowe serce ( bez środka) układamy na blaszce do pieczenia. W środek serca wkładamy pokruszona landrynkę.
Serca piernikowe pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 15 minut , na jasnobrązowy kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu pierniki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do przestygnięcia ( roztopiona landrynka musi zastygnąć ).
Zimne, upieczone serca piernikowe lukrujemy - ale tylko jego obręcz. O lukrowane pierniczki pozostawiamy by zastygł na nich lukier. Następnie za pomocą białego pisaka lukrowego rysujemy obręcz w okół małego, wyciętego serca- zdjęcie powyżej. Dodatkowo ciasteczka zdobimy czerwonymi kropeczkami, używając przy tym czerwonego pisaka lukrowego.
Pierniczki przechowujemy w zimnym miejscu, szczelnie zamknięte w metalowym pudełku.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
Przepis na biały lukier na surowo
Data publikacji: 15/12/2013
comments powered by Disqus