Pierniczki "śmietanki"
W końcu doczekaliśmy się pierwszych płatków śniegu w naszych pięknych Tatrach. Zainspirowało mnie to do wypróbowania przepisu i upieczenia przedświątecznych pierniczków "śmietanek" nadając im kształt płatków śniegu. Pierniczki wyszły aromatyczne, mięciutkie po prostu pyszne. Polecam.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na pierniczki śmietanki:
- 360 g miodu
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki kwaśniej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
- 4 surowe jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki mieszaniny zmielonego cynamonu i goździków
- mąka pszenna / tortowa
Składniki na lukier śmietanowy:
- 500 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy 300 g cukru pudru i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Z miseczki odlewamy połowę powstałego lukru a do drugiej połowy dodajemy 200 g cukru pudru i rozcieramy go do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagęszczony lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągła, wąską końcówką (numer 1).
Do ozdoby:
- 60 g niebieskich, cukrowych perełek
- cukrowe płatki śniegu
Wykonanie:
Do rondla przekładamy miód i cukier. Na małym palniku rozpuszczamy ze sobą składniki do uzyskania jednolitego płynu (nie zapominamy o mieszaniu). Ciepły syrop przelewamy do miski i dodajemy do niego sodę oczyszczona oraz korzenie. za pomocą trzepaczki łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do płynu wbijamy całe jaja, dodajemy śmietanę i stopniowo dodajemy tyle mąki aby uzyskać ciasto nadające się do rozwałkowania. Wyrobione ciasto wałkujemy na płat o grubości 1 cm i za pomocą foremki wycinamy płatki śniegu, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe pierniczki pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez około 20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra- dół).
Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Następnie przestudzone pierniczki lukrujemy rzadkim lukrem, układamy je na kratce by lukier zastygł a następnie gęstym lukrem zdobimy je z wierzchu. Dodatkowo dekorujemy je niebieskimi cukrowymi perełkami oraz cukrowymi płatkami śniegu.
O lukrowane pierniczki pozostawiamy na 1-2 godziny na kratce by lukier dobrze na nich zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 22/11/2015
comments powered by Disqus