Pierniczki "roztopione Bałwanki"

Syn jest Łakomczuchem i ma to po mnie :). A te pierniczki, ciasteczka kuszą niesamowicie.. a że śnieg spadł może i bałwana ulepimy.... ciasteczka na pewno zrobiliśmy :).

Ocena:
1 5

Składniki na 2- 3 blachy.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej/ tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki kopiate masła
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier puder oraz miód i ubijamy na puch. Do utartych jaj dodajemy masło-rozcieramy. Następnie stopniowo dosypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką tortowa oraz przyprawą do piernika. Wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto piernikowe przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na około godzinę w lodówce, by zgęstniało.

Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. Za pomocą formy wykrawamy okręgi 8-10 cm i układamy na blaszce, zachowując odstęp między nimi.

Pierniczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu wykładamy ciasteczka z piekarnika.


Dodatkowo:
  • białe pianki
  • marcepanowe kokardki
  • 300 g białej czekolady
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g pomarańczowego marcepanu
  • 20 g ciemnego marcepanu
  • 150 g kolorowych m&m w czekoladzie

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Tak samo postępujemy z ciemną czekoladą.

Na piankach naklejamy oczy i nos- z marcepanu ciemnego i pomarańczowego.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone pierniczki polewamy białą czekoladą, na którą nakładamy pianki, kokardki marcepanowe oraz guziczki m&m w czekoladzie. Zostawiamy do przestygnięcia. Następnie na białej czekoladzie, za pomocą wykałaczki i ciemnej rozpuszczonej czekolady rysujemy patyczkowe dłonie bałwanka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/12/2018


comments powered by Disqus