Pierniczki "roztopione Bałwanki"
Syn jest Łakomczuchem i ma to po mnie :). A te pierniczki, ciasteczka kuszą niesamowicie.. a że śnieg spadł może i bałwana ulepimy.... ciasteczka na pewno zrobiliśmy :).





Składniki na 2- 3 blachy.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej/ tortowej
- 150 g cukru pudru
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki kopiate masła
- 2 jajka (wielkość M)
- 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier puder oraz miód i ubijamy na puch. Do utartych jaj dodajemy masło-rozcieramy. Następnie stopniowo dosypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką tortowa oraz przyprawą do piernika. Wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto piernikowe przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na około godzinę w lodówce, by zgęstniało.
Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. Za pomocą formy wykrawamy okręgi 8-10 cm i układamy na blaszce, zachowując odstęp między nimi.
Pierniczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu wykładamy ciasteczka z piekarnika.
Dodatkowo:
- białe pianki
- marcepanowe kokardki
- 300 g białej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady
- 50 g pomarańczowego marcepanu
- 20 g ciemnego marcepanu
- 150 g kolorowych m&m w czekoladzie
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Tak samo postępujemy z ciemną czekoladą.
Na piankach naklejamy oczy i nos- z marcepanu ciemnego i pomarańczowego.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone pierniczki polewamy białą czekoladą, na którą nakładamy pianki, kokardki marcepanowe oraz guziczki m&m w czekoladzie. Zostawiamy do przestygnięcia. Następnie na białej czekoladzie, za pomocą wykałaczki i ciemnej rozpuszczonej czekolady rysujemy patyczkowe dłonie bałwanka.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/12/2018
comments powered by Disqus