Pierniczki - renifery
Już kiedyś robiłam owe reniferki ale w bardzo małej ilości i były one dodatkiem do zaprzęgu Świętego Mikołaja. Tym razem wróciłam do owego przepisu i naprodukowaliśmy z synem dużą ilość słodkości.





Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik:
- 2,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (domowej)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Do rondla wlewamy miód i dodajemy do niego masło oraz cukier kryształ. Rondel wstawiamy na mały palnik i na małym płomieniu rozpuszczamy i łączymy składniki. Do powstałego płynu dodajemy sodę oczyszczona i za pomocą trzepaczki łączymy składniki.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z przyprawą do piernika, dodajemy płyn z rondla oraz wbijamy jajko. za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto.
Powstałe ciasto przekładamy na podsypana mąką stolnicę i wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą formy lub też szablonów renifery.
Surowe pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 120-130 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 600 g cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego
Do miski kamionkowej wsypujemy 600 g cukru pudru, kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Do ozdoby:
- cukrowe, żółte gwiazdki
- niebieskie i czerwone kuleczki cukrowe
- 3-4 pisaki cukrowe w żółtym kolorze
Wykonanie:
Piernikowe renifery lukrujemy na brązowo, żółtym pisakiem cukrowym rysujemy im esy - floresy, doklejamy ślepia i noski oraz cukrowe gwiazdki i również pozostawiamy by lukier dobrze na nich zastygł - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 23/11/2016
comments powered by Disqus