Pierniczki pszenno-żytnie
Ding dong, ding dong spadł już śnieg... O to kolejny przepis na pierniczki tym razem na bazie mąki pszennej oraz żytniej w kształcie dzwonów.





Składniki na 3 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 110 g mąki żytniej typ 720
- 2 jajka (wielkość s)
- 60 g cukru kryształu
- 110 g masła
- 110 g miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka domowych przypraw korzennych
- 1 łyżka naturalnego kakao
Składniki na lukier z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 250 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana. Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Dodatkowo:
- kolorowe perełki cukrowe
- serduszka cukrowe
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy miód, masło, sodę, przyprawy korzenne. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż się rozpuszczą i ładnie ze sobą połączą - ściągamy z palnika.
Do miski przesiewamy oba rodzaje maki wraz z kakaem, wbijamy jajka i wlewamy letni płyn z rondelka - zarabiamy gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto.
Ciasto wałkujemy na płat na lekko oprószonej mąką stolnicy i za pomocą foremek wycinamy dzwony.
Surowe pierniczki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, zachowując odstęp między ciasteczkami.
Pierniczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone pierniczki lukrujemy i zdobimy cukrowymi perełkami oraz serduszkami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/12/2017
comments powered by Disqus