Pierniczki -płatki śniegu
Oj i za oknem w końcu sypie upragniony śnieg a ja już dla Was testuje przepisy na pierniczki i podpowiadam jak je możemy ozdobić.





Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 pełne łyżki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 surowe jajko (wielkość L)
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Składniki na lukier śmietanowy:
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Do ozdoby:
- cukrowe, niebieskie kuleczki - posypka
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, miód, wysypujemy cukier kryształ oraz dodajemy masło. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i doprowadzamy do zagrzania się produktów i ich połączenia. Powstały płyn studzimy i dodajemy jajko- roztrzepujemy trzepaczką/ rózgą.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do suchych składników przelewamy płyn z rondelka i za pomocą łyżki drewnianej zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości 5 mm i za pomocą foremki wycinamy dowolnej wielkości okręgi.
Surowe pierniczki układamy na blaszkach i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone pierniczki zdobimy za pomocą lukru śmietanowego oraz posypki cukrowej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/11/2016
comments powered by Disqus