Pierniczki Katarzynki
Dość popularne pierniczki w kształcie chmurki można samemu upiec w zaciszu domowym. Szybko się je wykonuje a do tego niesamowicie pachną, smakują i wyglądają na świątecznym stole.





Składniki na 50 sztuk.
Foremki do wycinania o długości około 6 cm.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 200 g płynnego miodu
- 100g cukru kryształu
- 400 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżka wody
Do dekoracji:
- 2 łyżka miodu
- 2 łyżki gorącej wody
Gorącą wodę i miód łączymy ze sobą w małej miseczce.
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao. Do suchych składników dodajemy cukier , miód, wodę oraz jajko. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i za pomocą foremki wycinamy chmurki.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.
Po upieczeniu ciasteczka odkładamy do przestygnięcia.
Zimne ciasteczka, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy z wierzchu polewą miodową. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 19/12/2012
comments powered by Disqus