Pierniczki Katarzynki

Dość popularne pierniczki w kształcie chmurki można samemu upiec w zaciszu domowym. Szybko się je wykonuje a do tego niesamowicie pachną, smakują i wyglądają na świątecznym stole.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk.

Foremki do wycinania o długości około 6 cm.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 200 g płynnego miodu
  • 100g cukru kryształu
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżka wody

Do dekoracji:
  • 2 łyżka miodu
  • 2 łyżki gorącej wody

Gorącą wodę i miód łączymy ze sobą w małej miseczce.


Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao. Do suchych składników dodajemy cukier , miód, wodę oraz jajko. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i za pomocą foremki wycinamy chmurki.

Ciasteczka przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu ciasteczka odkładamy do przestygnięcia.

Zimne ciasteczka, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy z wierzchu polewą miodową. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/12/2012


comments powered by Disqus