Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

Smak zachwycił nie jedną osobę , która kosztowała owej przekąski. Każdemu wydawało się, ze są to pierogi faszerowane domowym pasztetem. Jednak farsz tych pierogów to kasza gryczana, wątróbka, gotowane jajka i przyprawy. Pierogi owe idealnie nadają się na przystawkę, przekąskę czy też danie główne. Podane z piwem wieczorem a w dzień z barszczem czerwonym. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk.

Blachę wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej / tortowej ( typu 650)
  • 2 jajka surowe
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

W letnim mleku rozdrabniamy drożdże, cukier, sól.

Do szklanej miski przesiewamy mąkę ( dzięki temu ją ogrzejemy i dodatkowo przesuszymy) do której dodajemy jajka, roztopione masło oraz mleko z roztartymi drożdżami i przyprawami. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut ( na czas przygotowywania farszu).


Składniki na farsz:
  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy gryczanej ( 150 g)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g surowej wątróbki drobiowej
  • 3 ugotowane jajka na twardo ( wielkość L)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki domowych ziół ( lubczyk, kolendra, kmin, pietruszka, szczypior, bazylia, oregano)

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy do niej szczyptę soli i doprowadzamy do jej zagotowania. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę gryczana i gotujemy ją na małym ogniu przed przykryciem przez 30-35 minut. Ugotowana kasze odcedzamy. Ugotowana kasze przekładamy do miski i dodajemy do niej sól, pieprz i zioła.

Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę.

Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwę z oliwy i dodajemy do niej cebulę. Cebule szklimy. Następnie dodajemy ja do kaszy.

Wątróbkę myjemy, wycinamy niepotrzebny tłuszcz. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy ( na tej samej na której szkliliśmy cebulę) i dodajemy surową wątróbkę. Wątróbkę podsmażamy. Usmażoną wątróbkę przekładamy do niewielkiej miski i za pomocą blendera ścieramy ja na papkę ( możemy też użyć maszynki do mięsa). Zmieloną wątróbkę przekładamy do miski z kaszą.

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowany jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i dorzucamy do kaszy, wątróbki i cebuli.

Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie łączymy wszystkie składniki.


Dodatkowo:
  • 1 - 2 surowe jajka

Jajka wbijamy do miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Wyrośnięte cisto drożdżowe ponownie wyrabiamy łyżką drewnianą, w misce.

Stolnice lekko podsypujemy mąką i przekładamy na nią 1/3 ciasta. Ciasto wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. Za pomocą szklanki wyrajamy okręgi , które smarujemy rozmąconym jajkiem. Na połówkę każdego okręgu nakładamy 1,5 łyżeczki farszu (zdjęcie powyżej), a następnie je sklejamy jak pieroga. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego ciasta oraz farszu.

Surowe pierogi układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Przed pieczeniem pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 15-20 minut by jeszcze lekko podrosły.

Surowe pierogi pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu pierogi wykładamy z piekarnika i podajemy gorące na półmisku.

Smacznego


Data publikacji: 06/12/2013


comments powered by Disqus