Pieczone donaty z cynamonem
Donaty nie muszą być tylko smażone w tłuszczu również smaczne ale mniej kaloryczne możemy zrobić i upiec w piekarniku. Na dodatek ozdobić je pyszna posypką cynamonowo - cukrową która przypadnie do gustu nie jednemu smakoszowi cynamonu.





Składniki na 24 sztuki .
Blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko wielkość L
- 200 ml letniego mleka
- 50 g cukru pudru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 400 g mąki pszennej / tortowej typ 450
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3-4 łyżki cynamonu
Na talerzyku mieszamy cynamon z cukrem.
Masło roztapiamy w rondelku (ale robimy to dopiero gdy nasze donuty są już upieczone).
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier waniliowy i 2 łyżki mąki.
Do miski wbijamy jajo, dodajemy do niego cukier puder i ubijamy składniki na jasnozłotą masę. Rozpuszczone drożdże łączymy z masą jajeczną. Ustawiamy mikser na najniższych obrotach i stale miksując dodajemy połowę mąki, następnie dodajemy miękkie masło, a gdy składniki się połączą, na koniec dosypujemy pozostałą mąkę (ja w międzyczasie zmieniłam końcówkę do ubijania na hak do zagniatania ciasta). Odstawiamy mikser na bok i za pomocą łyżki drewnianej lub ręki zagniatamy ciasto, aż stanie się ono elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
Dużą miskę smarujemy odrobiną masła, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą, czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby ciasto ładnie nam wyrosło. Gdy ciasto nam już podrosło, wyjmujemy je z miski i na lekko podsypanej maka stolnicy zagniatamy je a następnie wałkujemy na płat o grubości 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi w których (za pomocą kieliszka) wykrawamy środki.
Surowe donuty układamy na blachach do pieczenia i pozostawiamy je na 20-30 minut by jeszcze podrosły.
Surowe donuty pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na jasno złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).
Po upieczeniu donuty wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie zamaczamy je w rozpuszczonym maśle i cukrze wymieszanym z cynamonem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 19/01/2015
comments powered by Disqus