Pianka galaretkowa

Pianka ta powstaje głównie na bazie białek i galaretki.

Ocena:
1 5
Pianka galaretkowa:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie czerwonej , sypkiej galaretki (truskawkowej, wiśniowej)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Biała ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Bo ubitych białek powoli, stopniowo wlewamy galaretkę i dokładnie miksujemy.

Piankę nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych, ptysiowych jak i babeczek.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/bananowiec-na-zimno


Data publikacji: 28/06/2013


comments powered by Disqus