Pełnoziarniste ciasteczka z wiśniami
Tym razem zastąpiłam mąkę krupczate mąka pszenną pełnoziarnistą, która jest zdrowsza i nie ukrywam że wypieki z nią są bardzo smaczne. I jeszcze trochę lukru, trochę wiśni i galaretką.





Składniki na 35 sztuk ciasteczek.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto maślane:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka nalewki waniliowej
- 2 surowe żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, nalewkę, żółtka, kwaśną śmietanę i posiekane w kostkę masło. Składniki rozcieram rękami aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut.
Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na placek 4 mm grubości - lekko podsypywałam mąką podczas wałkowania. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka - ja wykroiłam okręgi o średnicy 7 cm. W połowie surowych ciastek wycinamy środki mniejszą foremką okrągłą - jej średnica to 5 cm - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Ta duże okręgi układamy obręcze. Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Dodatkowo:
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku wiśniowym
- 300 ml wrzącej wody
- 250 g wydrylowanych wiśni
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy lukrem pomadkowym, układamy je na kratce by lukier na nich zastygł. Następnie za pomocą lukru śmietanowego zdobimy je z wierzchu malując esy - floresy.
Środek każdego ciastka napełniamy do połowy lekko stężałą galaretką a następnie wydrylowanymi wiśniami. Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na około 2 godziny w lodówce by galaretka dobrze stężała.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/07/2017
comments powered by Disqus