Paszteciki z kaszą jaglaną
Pyszne, proste, zdrowe paszteciki z mąki gryczanej z dodatkiem farszu na bazie kaszy jaglanej, warzyw i niewielkiej ilości mięsa.





Składniki na około 25 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki gryczanej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
W wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i energicznie mieszamy składniki, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, masło oraz rozpuszczone drożdże w śmietanie. Za pomocą noża, przez chwilę siekamy składniki a następnie dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy miską by odpoczęło - na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
*100 g suchej kaszy jaglanej * 150 ml wody * 200 g gotowanego mięsa z żeberek wieprzowych * 1 mała marchewka * 1 nieduża cebula * 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% * 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią * 1 łyżeczka tymianku * 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki oleju * do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Ugotowane, obrane od kości, mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pukamy zimną wodą a następnie przelałam wrzątkiem. Po osączeniu przekładam do rondelka, wlewam 150 ml gorącej wody i gotuję na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn i zmięknie. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Na patelni, na oleju podsmażamy warzywa- aż zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, suszone pomidory i tymianek. Wsypujemy ugotowaną, rozpulchnioną widelcem kaszę oraz zmielone mięso. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki.
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 2-3 łyżeczki czarnuszki
Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 5 mm- na kształt prostokąta. Na płacie ciasta rozkładamy równomiernie farsz, zwijamy w rulon zaczynajac od dłuższego końca ciasta. Wierzch rulonu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Następnie roladę kroimy na plastry o grubości mniej więcej 2-2,5 cm.
Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 19/12/2018
comments powered by Disqus