Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z grzybami
Szybka, pyszna przekąska. Idealne paszteciki do barszczu czerwonego, lubiana przez dorosłych jak i dzieci





Składniki na około 20 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
Składniki na farsz:
- 500 g grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- pieprz i przyprawa do grzybów do smaku
Grzyby gotujemy z 1/2 łyżeczki soli. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy grzyby i przyprawy -przesmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Grzyby wraz z cebulą mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy bułkę tartą, mieszamy.
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 2 -3 łyżeczki czarnuszki
Białka przelewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Na płacie ciasta pół-francuskiego rozkładamy równomiernie farsz, zwijamy w rulon zaczynajac od dłuższego końca ciasta. Wierzch rulonu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Następnie roladę kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1,5-2 cm.
Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/12/2017
comments powered by Disqus