Paszteciki ziołowo - serowe
Super szybkie w wykonaniu , lekko słodkie ale do tego bardzo ziołowe paszteciki z farszem serowym. Na nie jednej imprezie na pewno się sprawdzą. Polecam.





Składniki na 30 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Ciasto półfrancuskie:
- 2 x 275 g ciasta półfrancuskiego (lub według przepisu : ciasto półfrancuskie )
Składniki na farsz:
- 200 g białego tłustego sera ( absolutnie nie z wiaderka)
- 200 g sera typu feta
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1 łyżeczka domowej mieszanki ziół ( lubczyk, pietruszka, oregano, bazylia, szczypiorek)
Za pomocą blendera miksujemy biały ser na jednolitą "papkę" , możemy też użyć maszynki do mięsa i wtedy należy przemielić dwa razy ser biały.
Do zmielonego sera białego dodajemy pokruszony ser typu feta oraz zioła. Wszystkie składniki za pomocą miksera lub pałki drewnianej - łączymy na jednolitą, gładką masę.
Dodatkowo:
- 1-2 surowe białka
- 4 łyżki ziaren sezamu
Białka przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Ciasto półfrancuskie rozwijamy na płat. Oba płaty ciasta półfrancuskiego tniemy na prostokąty o wymiarach 10 cm x 7 cm. Na najdłuższym boku prostokątów, zaczynając od samego jego brzegu, nakładamy po łyżeczce farszy ziołowo - serowego. Zwijamy mniejsze boki prostokątów, do ich środków i zaczynając od dłuższego boku, na którym mamy farsz zwijamy ruloniki - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe ruloniki układamy na blaszce do pieczenia , smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Paszteciki zapiekamy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone serowo-ziołowe paszteciki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/02/2014
comments powered by Disqus