Paszteciki ziołowo - serowe

Super szybkie w wykonaniu , lekko słodkie ale do tego bardzo ziołowe paszteciki z farszem serowym. Na nie jednej imprezie na pewno się sprawdzą. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Ciasto półfrancuskie:

Składniki na farsz:
  • 200 g białego tłustego sera ( absolutnie nie z wiaderka)
  • 200 g sera typu feta
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki ziół ( lubczyk, pietruszka, oregano, bazylia, szczypiorek)

Za pomocą blendera miksujemy biały ser na jednolitą "papkę" , możemy też użyć maszynki do mięsa i wtedy należy przemielić dwa razy ser biały.

Do zmielonego sera białego dodajemy pokruszony ser typu feta oraz zioła. Wszystkie składniki za pomocą miksera lub pałki drewnianej - łączymy na jednolitą, gładką masę.


Dodatkowo:
  • 1-2 surowe białka
  • 4 łyżki ziaren sezamu

Białka przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Ciasto półfrancuskie rozwijamy na płat. Oba płaty ciasta półfrancuskiego tniemy na prostokąty o wymiarach 10 cm x 7 cm. Na najdłuższym boku prostokątów, zaczynając od samego jego brzegu, nakładamy po łyżeczce farszy ziołowo - serowego. Zwijamy mniejsze boki prostokątów, do ich środków i zaczynając od dłuższego boku, na którym mamy farsz zwijamy ruloniki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ruloniki układamy na blaszce do pieczenia , smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Paszteciki zapiekamy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone serowo-ziołowe paszteciki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/02/2014


comments powered by Disqus