Paryskie brioszki
Z wierzchu chrupiąca skórka a wewnątrz odkrywamy ciepłe, delikatne ciasto na którym topi się masło. Do tego podajemy ulubiony dżem i śniadanie gotowe.





Przepis na 12 sztuk.
Małe foremki do pieczenia babeczek najlepiej natłuścić margaryną i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. (Jedną łyżkę margaryny rozpuszczamy na małym ogniu. Rozpuszczonym tłuszczem, za pomocą pędzla kuchennego - smarujemy foremki).
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g margaryny / masła
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
jedno żółtko
Wykonanie:
W małym rondelku umieszczamy mleko i margarynę. Rondelek umieszczamy na gazie i na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Po połączeniu się margaryny i mleka wyłączamy palnik.
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, jajka oraz płynne składniki. Z podanych składników za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto. Robimy to tak długo aż ciasto zacznie się samo formować w kule.
Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 równych kawałków. Każdy z kawałków dzielimy jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Kawałki ciasta układamy na posypanej mąką stolnicy i formujemy z nich kule dłonią.
We wcześniej przygotowanych foremkach umieszczamy większe kule. W środku każdej z nich robimy małe zagłębienie w którym umieszczamy mniejszą kulkę.
Tak przygotowane brioszki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
Po powiększeniu się brioszek smarujemy je roztrzepanym żółtkiem.
Foremki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza od 12 - 18 minut (na złoty kolor).
Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Smacznego
Data publikacji: 14/11/2012
comments powered by Disqus