Paryskie brioszki

Z wierzchu chrupiąca skórka a wewnątrz odkrywamy ciepłe, delikatne ciasto na którym topi się masło. Do tego podajemy ulubiony dżem i śniadanie gotowe.

Ocena:
1 5

Przepis na 12 sztuk.

Małe foremki do pieczenia babeczek najlepiej natłuścić margaryną i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. (Jedną łyżkę margaryny rozpuszczamy na małym ogniu. Rozpuszczonym tłuszczem, za pomocą pędzla kuchennego - smarujemy foremki).


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g margaryny / masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

  • jedno żółtko


Wykonanie:

W małym rondelku umieszczamy mleko i margarynę. Rondelek umieszczamy na gazie i na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Po połączeniu się margaryny i mleka wyłączamy palnik.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, jajka oraz płynne składniki. Z podanych składników za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto. Robimy to tak długo aż ciasto zacznie się samo formować w kule.

Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 równych kawałków. Każdy z kawałków dzielimy jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Kawałki ciasta układamy na posypanej mąką stolnicy i formujemy z nich kule dłonią.

We wcześniej przygotowanych foremkach umieszczamy większe kule. W środku każdej z nich robimy małe zagłębienie w którym umieszczamy mniejszą kulkę.

Tak przygotowane brioszki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).

Po powiększeniu się brioszek smarujemy je roztrzepanym żółtkiem.

Foremki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza od 12 - 18 minut (na złoty kolor).

Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Smacznego


Data publikacji: 14/11/2012


comments powered by Disqus