Parówki nadziewane w cieście półfrancuskim

A może parówki ? Dziś podaje przepis na szybką, smaczna i kolorową przekąskę w cieście półfrancuskim.

Ocena:
1 5

Składniki na 16 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta półfrancuskiego ( 275 g)
  • 100 g cienkich parówek
  • 50 g sera typu feta
  • 100 g żółtego sera typu gouda
  • 50 g konserwowego ogórka
  • 50 g konserwowej papryki
  • 1 mała cebula

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mielonej papryki

Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Płat ciasta półfrancuskiego dzielimy na 16 prostokątów.

Parówki dzielimy na 16 cząstek.

Ogórki konserwowe, paprykę oraz cebulę kroimy w cienkie krążki czy też paseczki.

Do miski na najmniejszych oczkach tarki, ścieramy żółty ser. Dodajemy do niego podrobiony ser typu feta, posiekane w plasterki paprykę, ogórki i cebulę. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

Na prostokąty rozdzielamy farsz. Na farsz kładziemy część parówki. Ciasto z farszem i parówką zwijamy w rulon a następnie zginamy mu rogi, tak by farsz podczas pieczenia się nam nie wylał.

Rulony układamy na papierze do pieczenia. Każdy rulon smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy papryką.

Przekąskę pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut ( na złoty kolor). Po upieczeniu przekąskę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.

Podajemy z sosem paprykowym lub ulubionym kecthupem.

Smacznego


Data publikacji: 24/05/2013


comments powered by Disqus