Paluszki z siemieniem lnianym
Zamiast kupować proponuje zrobić paluszki smakują tak jak ze sklepu.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 20 g proszku do pieczenia
- 120 g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 125 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 szklanka siemienia lnianego
Do miski wlewamy białko i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich sól, tłuszcz , jajka i jogurt naturalny. Składniki siekamy nożem a gdy już zaczną formować się w kulę ręką formujemy kulę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut by wypoczęło.
Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy wałeczki na długość 20-25 cm i grubości 5 mm.
Paluszki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozbełtanym białkiem i mocno posypujemy siemieniem lnianym.
Surowe paluszki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na jasno brązowy kolor. Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego.
Data publikacji: 22/08/2013
comments powered by Disqus