Paluszki z siemieniem lnianym

Zamiast kupować proponuje zrobić paluszki smakują tak jak ze sklepu.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 120 g margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 125 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 szklanka siemienia lnianego

Do miski wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich sól, tłuszcz , jajka i jogurt naturalny. Składniki siekamy nożem a gdy już zaczną formować się w kulę ręką formujemy kulę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut by wypoczęło.

Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy wałeczki na długość 20-25 cm i grubości 5 mm.

Paluszki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozbełtanym białkiem i mocno posypujemy siemieniem lnianym.

Surowe paluszki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na jasno brązowy kolor. Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 22/08/2013


comments powered by Disqus