Paluszki z pomidorami

Dziś na przekąskę proponuję mocno pomidorowe paluchy drożdżowe. Oczywiście pomidory suszone.... i wiadomo, że najlepsze są domowej roboty.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej (typ 450)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 10 sztuk suszonych pomidorów

Dodatkowo:
  • 3 -4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej cukier wraz z drożdżami. Miskę odstawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie rosnąć (zawiesina zrobi się pienista).

Do malaksera przekładamy suszone pomidory i blęderujemy je na papkę.

Do kolejnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zawiesinę powstałą z drożdży, oliwę, pomidory i suszoną bazylię. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto, tak długo aż zacznie się nam ładnie formować w kulę (około 10 minut wyrabiania). Gdy nasze ciasto będzie już elastyczne, przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce by wyrosło. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z miski, przekładamy na stolnice i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kawałki wielkości jajka (taka m/l) i formujemy z nich wałeczki o długości 30 - 35 cm. Wałeczki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem w sporych odstępach od siebie. Smarujemy je po wierzchu oliwą i ostawiamy do wyrośnięcia na 15 - 20 minut. Wyrośnięte pałeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15-20 minut, aż staną się chrupiące i złocistobrązowe (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu blachy z paluszkami wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy z ulubionymi dipami.

Smacznego


Data publikacji: 03/09/2015


comments powered by Disqus