Paluszki z makiem
Przepis na te paluszki znalazłam w starym, pożółkłym zeszycie, który przeleżał na strychu nie jedne dnie i noce.... Warto było spróbować je zrobić gdyż idealnie nadają się na przekąskę na domową posiadówkę....





Składniki na dwie blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g maki pszennej typ 550
- 1/2 szklanka letniego mleka
- łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 1/3 szklanki suchego maku
- 1 łyżka soli
Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.
Na talerzyk wsypujemy suchy mak który łączymy z solą.
Wykonanie:
Mleko wlewamy do miski i dodajemy do niego drożdże, cukier, sól, masło i dokładnie rozcieramy ze sobą składniki. Następnie dodajemy przesiana mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy dość twarde ciasto. Z surowego ciasta toczymy cienkie wałeczki, które kroimy na paluszki długości 10-15 cm, smarujemy rozbełtanym jajkiem, moczymy w maku i soli. Surowe paluszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/10/2014
comments powered by Disqus