Paluszki z makiem

Przepis na te paluszki znalazłam w starym, pożółkłym zeszycie, który przeleżał na strychu nie jedne dnie i noce.... Warto było spróbować je zrobić gdyż idealnie nadają się na przekąskę na domową posiadówkę....

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g maki pszennej typ 550
  • 1/2 szklanka letniego mleka
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1 łyżka soli

Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.

Na talerzyk wsypujemy suchy mak który łączymy z solą.


Wykonanie:

Mleko wlewamy do miski i dodajemy do niego drożdże, cukier, sól, masło i dokładnie rozcieramy ze sobą składniki. Następnie dodajemy przesiana mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy dość twarde ciasto. Z surowego ciasta toczymy cienkie wałeczki, które kroimy na paluszki długości 10-15 cm, smarujemy rozbełtanym jajkiem, moczymy w maku i soli. Surowe paluszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/10/2014


comments powered by Disqus