Paluszki z kminkiem i solą

Małe , pulchne, słone i do tego aromatyczne dzięki kminkowi - paluszki. Świetnie smakują z dipami jak i bez.

Ocena:
1 5

Składniki na dużą blachę do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 140 g mąki pszennej / tortowej
  • 75 g margaryny
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki letniego mleka

Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do kubeczka wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże. Składniki łączymy ze sobą.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej margarynę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy małe paluszki (2-3 cm długie) o grubości 1 cm. Paluszki układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy je rozbełtanym białkiem. Następnie posypujemy kminkiem i solą.

Tak przygotowane paluszki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (na złoty kolor).

Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/06/2013


comments powered by Disqus