Paluszki z kminkiem i solą
Małe , pulchne, słone i do tego aromatyczne dzięki kminkowi - paluszki. Świetnie smakują z dipami jak i bez.





Składniki na dużą blachę do pieczenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej / tortowej
- 75 g margaryny
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki letniego mleka
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko
Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Do kubeczka wlewamy mleko i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże. Składniki łączymy ze sobą.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej margarynę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy małe paluszki (2-3 cm długie) o grubości 1 cm. Paluszki układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy je rozbełtanym białkiem. Następnie posypujemy kminkiem i solą.
Tak przygotowane paluszki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (na złoty kolor).
Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/06/2013
comments powered by Disqus