Paluszki z kabanosem

Prosta, łatwa, chrupiąca i do tego sycąca przekąska. Kabanos otulony ciastem, posypany czarnym sezamek.... dip, piwko i relaks.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
  • 100-150 g cienkiego kabanosa
  • sezam
  • surowe białko

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z solą.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej oliwę oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami i solą. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Oprószamy lekko mąką stolnicę i wałkujemy na niej ciasto na grubość do 5 mm (płat ciasta o wymiarach 20/25 cm x 45 cm). Płat ciasta tniemy na paski o szerokości 3 cm. Na każdym pasku umieszczamy cienką laskę kabanosa, którą otulamy ciastem. Paluchy układamy na blaszce do pieczenia , smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.

Surowe paluszki kabanosowe pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Paluszki podajemy z ulubionym sosem czosnkowym, paprykowym, koperkowym i popijamy ulubionym trunkiem.

Smacznego


Data publikacji: 02/08/2014


comments powered by Disqus