Paluszki z kabanosem
Prosta, łatwa, chrupiąca i do tego sycąca przekąska. Kabanos otulony ciastem, posypany czarnym sezamek.... dip, piwko i relaks.





Składniki na 15 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typu 450
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 100-150 g cienkiego kabanosa
- sezam
- surowe białko
Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z solą.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej oliwę oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami i solą. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Oprószamy lekko mąką stolnicę i wałkujemy na niej ciasto na grubość do 5 mm (płat ciasta o wymiarach 20/25 cm x 45 cm). Płat ciasta tniemy na paski o szerokości 3 cm. Na każdym pasku umieszczamy cienką laskę kabanosa, którą otulamy ciastem. Paluchy układamy na blaszce do pieczenia , smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
Surowe paluszki kabanosowe pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Paluszki podajemy z ulubionym sosem czosnkowym, paprykowym, koperkowym i popijamy ulubionym trunkiem.
Smacznego
Data publikacji: 02/08/2014
comments powered by Disqus