Paluszki krucho-drożdżowe z kminkiem i solą
Idealna przekąska do dipów ale także zup kremów.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka płaska cukru kryształu
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 60 g margaryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka grubej soli
Do małej miseczki wbijamy jajko i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
W kubeczku rozpuścić drożdże z letnim mlekiem, cukrem i szczyptą soli.
Na stolnicę przesiać mąkę. Do mąki dodajemy tłuszcz i siekamy składniki nożem. Do składników dodać rozpuszczone drożdże i zarobić ciasto takie jak na pierogi. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy je miską i odstawiamy na 15 minut by wypoczęło. Po upływie podanego czasu ściągamy z ciasta miskę i wyrabiamy z niego paluszki o grubości 1 cm i długości 20-25 cm.
Paluszki układamy na blaszce , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem i solą.
Paluszki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/06/2013
comments powered by Disqus