Paluszki krucho-drożdżowe z kminkiem i solą

Idealna przekąska do dipów ale także zup kremów.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka płaska cukru kryształu
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 60 g margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka grubej soli

Do małej miseczki wbijamy jajko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

W kubeczku rozpuścić drożdże z letnim mlekiem, cukrem i szczyptą soli.

Na stolnicę przesiać mąkę. Do mąki dodajemy tłuszcz i siekamy składniki nożem. Do składników dodać rozpuszczone drożdże i zarobić ciasto takie jak na pierogi. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy je miską i odstawiamy na 15 minut by wypoczęło. Po upływie podanego czasu ściągamy z ciasta miskę i wyrabiamy z niego paluszki o grubości 1 cm i długości 20-25 cm.

Paluszki układamy na blaszce , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem i solą.

Paluszki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/06/2013


comments powered by Disqus