Paluszki drożdżowe z makiem i kminkiem

A dziś taki przepis , na takie paluszki a co.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 - 4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g margaryny

Dodatkowo:
  • 2 białka
  • 4 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kminku

Białka wlewamy do niewielkiej miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

W 125 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką cukru.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej tłuszcz , żółtko oraz powstały zaczyn z drożdży. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Z powstałego ciasta formujemy długie 12-15 cm wałeczki o grubości 3 mm. Wałeczki układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy je ścierką na 1-2 godzin by podrosły. Przy układaniu wałeczków na blachę należy zachować dość spory odstęp między nimi.

Gdy paluszki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem oraz kminkiem.

Paluszki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/10/2013


comments powered by Disqus