Paluchy z kminem

A o to kolejny przepis na bardzo proste, drożdżowe i do tego mini paluchy z kminkiem. Polecam gorąco.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej typ 550
  • 1/2 szklanka letniego mleka
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1/3 szklanki kminku

Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.

Na talerzyk wsypujemy kminek.


Wykonanie:

Mleko wlewamy do miski i dodajemy do niego drożdże, cukier, sól, masło i dokładnie rozcieramy ze sobą składniki. Następnie dodajemy przesiana mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy dość twarde ciasto - takie jak na krajane kluski. Ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąka stolnice i wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciastka o wymiarach 10 x 3,5 cm. Prostokąty smarujemy rozbełtanym jajkiem i moczymy w kminku. Surowe paluszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/12/2014


comments powered by Disqus