Paluchy z kminem
A o to kolejny przepis na bardzo proste, drożdżowe i do tego mini paluchy z kminkiem. Polecam gorąco.





Składniki na dwie blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej typ 550
- 1/2 szklanka letniego mleka
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 1/3 szklanki kminku
Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.
Na talerzyk wsypujemy kminek.
Wykonanie:
Mleko wlewamy do miski i dodajemy do niego drożdże, cukier, sól, masło i dokładnie rozcieramy ze sobą składniki. Następnie dodajemy przesiana mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy dość twarde ciasto - takie jak na krajane kluski. Ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąka stolnice i wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciastka o wymiarach 10 x 3,5 cm. Prostokąty smarujemy rozbełtanym jajkiem i moczymy w kminku. Surowe paluszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/12/2014
comments powered by Disqus