Paluchy z dodatkiem

Weekend , odpoczynek, spotkanie ze znajomymi, letni wieczór.....i tak mnie naszło by zrobić coś innego, przyznam szczerze, że i zapychającego, co ładnie podejdzie pod wódeczkę.... I o to mamy parówki w cieście z serem i papryką konserwową.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk (dużych paluchów).

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 360 g mąki pszennej / tortowej typ 650
  • 180 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 220 g parówek długich
  • 200 g sera żółtego w plastrach
  • papryka konserwowa
  • ketchup

Paprykę konserwową tniemy w szerokie paski.

Każdą parówkę dzielimy na pół - tak by powstało nam 12 połówek.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml letniej wody, do której dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier kryształ i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Na stolnicę przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostała wodę, olej oraz dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski i na podsypanej mąką stolnicy ponownie zarabiamy. Następnie ciasto wałkujemy na płat prostokątny o grubości 1 -1,5 cm. Płat dzielimy na 12 pasków.

Parówkę owijamy plastrem papryki konserwowej a następnie zawijamy w ser - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Parówkę faszerowana papryką i serem otulamy ciastem drożdżowym - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Parówki w surowym cieście drożdżowym układamy na blaszce do pieczenia, z wierzchu smarujemy rozbełtanym białkiem i następnie pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 15-18 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu paluchy drożdżowe wykładamy z piekarnika i podajemy je z ketchupem, czy to na gorąco czy też na zimno.

Smacznego


Data publikacji: 25/07/2015


comments powered by Disqus