Paluchy pizzowe
Świetna przekąska zrobiona na cieście pizzowym. Puszyste, serowe paluchy idealne na posiadówkę.





Przepis na 2 blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy każdą blaszkę 2-3 łyżkami mąki pszennej / tortowej.
Składniki na ciasto:
- 2, 5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 25 g świerzych drożdży
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowensalskich
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
Dodatkowo:
- 40-50 dkg żółtego sera (najlepiej gouda)
- ketchup
Wykonanie:
W szklance łączymy zimne mleko i gorącą wodę. Do miski dajemy rozdrobnione drożdże, sól, zioła, czosnek, oliwę z oliwek. Składniki zalewamy połączonym mlekiem z wodą i mieszamy składniki w celu ich połączenia się. Dodajemy mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto ( około 20 minut). Przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy na 30-60 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie podanego czasu ciasto oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałki grube na 4 cm i długie na około 8-10 cm. Układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Paluchy smarujemy ketchupem i obsypujemy startym żółtym serem.
Surowe przekąski odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
Paluchy pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut.
Smacznego.
Data publikacji: 08/02/2013
comments powered by Disqus