Paluchy pizzowe

Świetna przekąska zrobiona na cieście pizzowym. Puszyste, serowe paluchy idealne na posiadówkę.

Ocena:
1 5

Przepis na 2 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy każdą blaszkę 2-3 łyżkami mąki pszennej / tortowej.


Składniki na ciasto:
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 25 g świerzych drożdży
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowensalskich
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku

Dodatkowo:
  • 40-50 dkg żółtego sera (najlepiej gouda)
  • ketchup

Wykonanie:

W szklance łączymy zimne mleko i gorącą wodę. Do miski dajemy rozdrobnione drożdże, sól, zioła, czosnek, oliwę z oliwek. Składniki zalewamy połączonym mlekiem z wodą i mieszamy składniki w celu ich połączenia się. Dodajemy mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto ( około 20 minut). Przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy na 30-60 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie podanego czasu ciasto oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałki grube na 4 cm i długie na około 8-10 cm. Układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Paluchy smarujemy ketchupem i obsypujemy startym żółtym serem.

Surowe przekąski odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

Paluchy pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut.

Smacznego.


Data publikacji: 08/02/2013


comments powered by Disqus