Paluchy/ paszteciki z kminkiem
Przepis znaleziony w starych przepisach Babci Jasi. Paluszki wychodzą bardzo kruche, idealne do świątecznego barszczu czerwonego - zresztą zapisek na marginesie o tym informuje. Polecam.





Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto półkruche- drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej / tortowej
- 125 g dobrej margaryny
- 3 surowe żółtka
- 1 opakowanie sypkiego budyniu bez cukru (1 x 40g)
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 3 -4 łyżki ziaren kminku
Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
W niewielkim kubku rozcieramy kwaśna śmietanę z drożdżami.
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sypkim budyniem i dodajemy margarynę, żółtka, sól i roztarte drożdże z kwaśną śmietaną. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy do wypoczęcia na 15 minut. Gdy ciasto nam już wypocznie za pomocą własnych dłoni formujemy z niego paluszki o grubości 6-7 mm i długości około 10 cm.
Surowe paluszki budyniowe układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu paszteciki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/12/2014
comments powered by Disqus