Paluchy/ paszteciki z kminkiem

Przepis znaleziony w starych przepisach Babci Jasi. Paluszki wychodzą bardzo kruche, idealne do świątecznego barszczu czerwonego - zresztą zapisek na marginesie o tym informuje. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche- drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g dobrej margaryny
  • 3 surowe żółtka
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu bez cukru (1 x 40g)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 3 -4 łyżki ziaren kminku

Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

W niewielkim kubku rozcieramy kwaśna śmietanę z drożdżami.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sypkim budyniem i dodajemy margarynę, żółtka, sól i roztarte drożdże z kwaśną śmietaną. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy do wypoczęcia na 15 minut. Gdy ciasto nam już wypocznie za pomocą własnych dłoni formujemy z niego paluszki o grubości 6-7 mm i długości około 10 cm.

Surowe paluszki budyniowe układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu paszteciki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/12/2014


comments powered by Disqus