Paluchy na smalcu

Są to idealne paluchy , które ładnie komponują się i rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Szybkie i tanie w wykonaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki - długości 9-10 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto krucho - drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 75 g smalcu
  • 2 surowe żółtka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki białego sezamu

Do niewielkiej miseczki wsypujemy oba rodzaje sezamu i siemienie - mieszamy.

Do kolejnej miseczki wlewamy surowe białko i lekko podbijamy je.


Wykonanie:

Do szklanki , w której mamy kwaśną śmietanę dodajemy drożdże. Składniki łączymy na jednolitą masę.

Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy do niej szczyptę soli, smalec, żółtka oraz kwaśna śmietanę z drożdżami. Za pomocą metalowej łyżki "siekamy" składniki. Gdy uzyskamy sypką konsystencję ( zdjęcie powyżej) dłońmi wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy wałek , który dzielimy na 24 równe części. Z każdej części ( za pomocą dłoni) formujemy wałek długości 9-10 cm , szerokości 2 cm i grubości 1 cm.

Powstałe wałki, z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy ( zamaczamy) w mieszance powstałej z siemienia i sezamu.

Surowe paluchy układamy na blaszce do pieczenia ( posypką do góry).

Paluchy krucho - drożdżowe pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja góra - dół).

Po upieczeniu paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy z barszczem czerwonym lub jako przekąska z ulubionymi dipami.

Smacznego


Data publikacji: 28/03/2014


comments powered by Disqus