Paluchy na smalcu
Są to idealne paluchy , które ładnie komponują się i rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Szybkie i tanie w wykonaniu.





Składniki na 24 sztuki - długości 9-10 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto krucho - drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 75 g smalcu
- 2 surowe żółtka
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki białego sezamu
Do niewielkiej miseczki wsypujemy oba rodzaje sezamu i siemienie - mieszamy.
Do kolejnej miseczki wlewamy surowe białko i lekko podbijamy je.
Wykonanie:
Do szklanki , w której mamy kwaśną śmietanę dodajemy drożdże. Składniki łączymy na jednolitą masę.
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy do niej szczyptę soli, smalec, żółtka oraz kwaśna śmietanę z drożdżami. Za pomocą metalowej łyżki "siekamy" składniki. Gdy uzyskamy sypką konsystencję ( zdjęcie powyżej) dłońmi wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy wałek , który dzielimy na 24 równe części. Z każdej części ( za pomocą dłoni) formujemy wałek długości 9-10 cm , szerokości 2 cm i grubości 1 cm.
Powstałe wałki, z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy ( zamaczamy) w mieszance powstałej z siemienia i sezamu.
Surowe paluchy układamy na blaszce do pieczenia ( posypką do góry).
Paluchy krucho - drożdżowe pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja góra - dół).
Po upieczeniu paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy z barszczem czerwonym lub jako przekąska z ulubionymi dipami.
Smacznego
Data publikacji: 28/03/2014
comments powered by Disqus