Pączki ziemniaczane solone
To pączusie wykonane z myślą o Agacie (pozdrawiam :)), nie je ona słodkiego ale przecież i jej coś od życia się należy i Tłusty Czwartek trzeba jakoś uczcić. No to z myślą o niej ( jak i o innych ) zrobiłam szybkie, pyszne i bardzo tanie (nie ukrywam) pączki solone. Polecam.





Składniki na 45 sztuki.
Do smażenia będziemy potrzebować 0,5- 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu ( w zależności od rondla jakiego użyjemy).
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej typu 450
- 1 surowe jajko (wielkość L)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki wody (nie więcej)
Dodatkowo:
- sól
Do smażenia:
- 0,5-1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu
Tłuszcz do smażenia przelewamy / przekładamy do garnka wysokiego ale nie koniecznie szerokiego. Naczynie kładziemy na średnim palniku a następnie tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotową masę na pączki).
Wykonanie:
Ugotowane (mogą być letnie) ziemniaki odsączamy z wody i przeciskamy je przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa. Zmięte ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich przesiana mąkę, wbijamy surowe jako i rozpuszczone drożdże w 2 łyżkach wody. Łyżką drewnianą zarabiamy gładkie, jednolite ciasto (ma być lepiące się).
Małą łyżeczkę ( ja użyłam miarki odpowiadającej 1 łyżeczce ) należy natłuścić olejem jak i własne dłonie. Za pomocą miarki (łyżeczki) nabieramy masę i dłońmi formujemy kulki, które bezpośrednio wrzucamy do nagrzanego oleju / smalcu. Pączki same będą się nam obracać w tłuszczu ( i rosnąć). Każdego małego pączka smażymy na ciemnobrązowy kolor , około 5-7 minut. Usmażone pączusie wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Każdego, usmażonego pączka zaraz przed podaniem oprószamy solą. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/02/2014
comments powered by Disqus